Kategoriat
Yleinen

Lyhyt tietopaketti Mallu-autosta, joka kuljettaa sosiaali- ja terveyspalveluja eteläkarjalaisille

Mallu-auton ominaisuudet

Vuonna 2013 käyttöönotettu Mallu-auto on Mercedes-Benz Sprinter 4×4 pakettiauto, joka on rekisteröity kuorma-autoksi.

Autossa on muun muassa

  • sähkökäyttöiset tukijalat
  • tukevat portaat
  • hammashoitoyksikkö
  • ulkoinen näyttö suukameralle
  • jääkaappi rokotteille
  • tehokkaat tietoliikenneyhteydet
  • kaappitilaa tarvikkeille.

Monikanavareititin mahdollistaa etäyhteydet ja potilastietojärjestelmän käytön. Pidemmillä pysähdyksillä Mallu-auto liitetään pysähdyspaikalla verkkopistokkeeseen (16A/230V), jotta auton tekniikka toimii. Auton kuljettaminen edellyttää C-ajokorttia. Mallu yöpyy ambulanssivarikolla.

Mallu-auton video

Kuvia

Mallu-auton historiaa

Mallu-auto aloitti toimintansa marraskuussa 2010 kausi-influenssarokotusten antamiseen keskittyneellä kierroksella. Vuoden 2011 alusta lähtien Mallu-auto on kiertänyt eri puolilla Etelä-Karjalaa vieden pääasiassa sairaanhoitajan palveluja lähemmäs asiakkaita.

Toiminnan alkuvaiheessa liikkuvana yksikkönä toimi vuokrattu matkailuauto, joka varusteltiin sairaanhoitajan välineistöllä. Ennen nykyistä Mallu-autoa toiminnassa ehdittiin käyttää kahta eri matkailuautoa. Vastaanottotilan kylmyys talvisin ja paikoittainheikot tietoliikenneyhteydet aiheuttivat tuolloin haasteita.

Kesäkuussa 2013 matkailuauton korvasi nykyinen vastaanotoksi suunniteltu ajoneuvo, johon on integroitu sairaanhoitajan vastaanottotila ja suun terveydenhuollon välineistö sekä tehokkaat tietoliikenneyhteydet. Autossa on kokeiltu nykyisten palvelujen (sairaanhoitajan vastaanotto ja suun terveydenhuollon tekemät koululaisten suun terveystarkastukset) lisäksi palveluneuvonnan ja Työvoimanpalvelukeskuksen palveluiden tarjoamista. Suun terveydenhuollon palveluja on lisäksi viety palvelukotien viereen. Erilaisia yhteiskäytön mahdollisuuksia on tutkittu vuosien varrella. Mallussa on testattu myös etälääkäripalvelun toimivuutta.

Mallu-auton toiminnan käynnistämisvaiheessa on saatu tukea hankerahoituksesta muun muassa toiminnan koordinoinnin suunnitteluun ja käynnistämiseen (Mallu kylillä -hankkeet 2010 -2014 /Maaseuturahasto).

Entä mistä Mallu-auton nimi on tullut?

Eksotessa on pitkäjänteisesti kehitetty maakunnallisia sosiaali- ja terveyspalveluja ja kokeiltu rohkeasti uudenlaisia toimintamalleja. Mallu-auton konsepti sai alkunsa samana vuonna kuin Eksoten toiminta käynnistyi. Sen taustalla oli ajatus maakunnallisesta logistisesta ratkaisusta. Tästä juontui uudenlaiselle toiminnalle työnimeksi Mallu-auto, joka myös jäi käyttöön.